Aljaska 2001

Sponzorji in donatorji
Torek 29.05.2001
     Po dolgotrajnih pripravah je končno napočil čas odhoda. Alenka, Dana in jaz smo odrinili iz Maribora ob pol štirih zjutraj in po treh urah lagodne vožnje prispeli na dunajsko letališče. Oddal sem opremo in se poslovil od domačih.
     Polet je minil brez zapletov. Malo sem bil razočaran nad postrežbo. Hrane je bilo malo pa tudi okusna ni bila preveč. Videti je, da letalske družbe stiskajo na vseh koncih. V Londonu sem imel precej časa do naslednjega poleta. Da bi mi čas hitreje minil, sem se odpravil na ogled trgovin na letališču. Cene so bile obupno visoke.
     Vkrcal sem se na "jumbota" in pričel se je 10 ur dolg polet do Seattla, ki je minil brez zapletov. Precej časa sem preživel ob gledanju pokrajine pod nami. Peljali smo se izredno visoko na severu, čez morje polno ledenih gor. Končno je minil tudi ta polet. Po pristanku sem najprej moral skozi carino, kjer sem bil deležen posebne pozornosti in pregleda. Vendar mi je uslužbenka na carini, po pojasnilu, da grem na odpravo, verjela na besedo, da imam s seboj samo konzervirano hrano in ni mi bilo treba odpreti torb. Oddal sem prtljago za polet na Aljasko. Do naslednjega poleta sem imel še dobrih 5 ur časa. V bifeju sem si privoščil prvo pivo in poklical domov.
     Polet do Anchorage je trajal več kot tri ure pa smo kljub temu dobili samo osvežilno pijačo. Malo po polnoči sem opravil formalnosti na letališču in z grozo ugotovil, da sem doma pozabil listek z naslovom prenočišča. Na srečo je eden izmed taksistov vedel naslov prenočišča, ki sem ga iskal. Med vožnjo do tja se je izkazalo, da je "šiptar". Goreče je zagovarjal osamosvojitev Kosova in odvzem dela ozemlja Makedoniji. Ker se nisem strinjal z njim, sva nekako zaključila pogovor. Na koncu vožnje mi je vseeno dal svoj naslov in me povabil, da ga pokličem kadarkoli bom kaj potreboval.
     Lastnica prenočišča Bed&Breakfast mi je kljub pozni uri hitro odprla. Pokazala mi je sobo v kateri sta že spala dva alpinista. Ker je bilo okno zaprto je bilo v sobi obupno zadušljivo in vroče. Kljub veliki utrujenosti nisem mogel zaspati, zato sem vzel tableto za spanje.

Sreda 30.05.2001
     Vstal sem relativno zgodaj. Skupina ljudi je že bila pri zajtrku in jaz sem se jim pridružil. Lastnica mi je predstavila fanta, ki se je pravkar vrnil iz hriba. Precej časa sva se pogovarjala in dobil sem dosti koristnih informacij. Na koncu mi je še ponudil hrano, ki mu je ostala in je ni več potreboval. Iz kupa hrane sem vzel kolikor sem menil, da potrebujem. Pogovor je nanesel tudi na višinsko bolezen in oskrbel me je še s tabletami proti njej.
     Malo pozneje sta prišla v jedilnico možaka iz moje sobe in izkazalo se je, da sta gorska reševalca iz Zermatta. Od njiju sem dobil še nekaj dragocenih informacij o Denaliju. S temi informacijami sta me zelo pomirila. Iz njunega pripovedovanja sem razbral, da točno vesta kaj govorita in realnost na gori ni tako strašna kot so mi jo prikazovali "rangerji" v njihovem dopisu.
     Odšel sem v mesto po nakupih. Nakupil sem še nekaj hrane in kartušo plina. V trgovini sem zelo pogrešal Štefa, ki bi mi znal svetovati kaj vse si naj kupim. Za tem sem se odpravil v center mesta in poiskal internet caffe, od koder sem poslal sporočilo Alenki in Katarini. Pogledal sem še vremensko napoved, ki je bila dokaj ugodna. Ob plačilu te storitve bi me skoraj kap, kajti plačati sem moral 4$ za približno 20 minut uporabe interneta.
     Odšel sem še na železniško postajo in se pozanimal za vozni red vlaka. V poletni sezoni vozi vsak dan ob 15 minut čez osmo. Ker sem bil že pošteno lačen, sem se odpravil v lokal z živo blues glasbo. Nisem vedel kaj si naj naročim, zato sem odločitev prepustil natakarici. Dobil sem nekakšen sendvič. Ob glasbi sem užival kratek čas, kajti po hrani in pivu sem postal izredno zaspan. Poravnal sem račun in natakarica si je mrtvo hladno vzela 7$ napitnine. Nemalo presenečen sem se odpravil v sobo. Spet sem spal zelo slabo.

četrtek 31.05.2001
     Vstal sem ob šesti uri zjutraj. Fred (mož lastnice) je že pripravljal zajtrk. Po obilnem zajtrku sem pripravil še opremo in se odpeljal na železniško postajo. Vožnja z vlakom je bila zelo udobna, vendar pokrajina precej enolična. Sedež, kot sem ga imel na vlaku, bi si Vlak zelo želel imeti tudi na letalu. Izredno udobno. Po slabih štirih urah vožnje smo prispeli v kraj Talkeetna, izhodišče za Denali. Poleg mene izstopi iz vlaka še nekaj ljudi, po katere pride kombi. Ker sem se nemočno oziral okoli, me je železničar vprašal ali čakam koga. Odgovoril sem mu, da nisem z nikomer dogovorjen in rabim prevoz na letališče in pozneje na ledenik. Ponudil se je, da pokliče prevoznika kar sem z veseljem sprejel. Ženska, ki je prišla po mene, me je odpeljala na letališče, kjer sem se takoj dogovoril za prevoz na ledenik. Povedala mi je, da imam pred poletom še dovolj časa, da uredim formalnosti z rangerji. Na rangerski postaji je šlo brez zapletov. Bal sem se, da me bodo morili, ker sem sam. Dobil sem kratka navodila in vrečke za odpadke. V trgovini sem si še kupil nekaj malenkosti in odšel na letališče.
     Po dolgem čakanju je končno prišel čas poleta. Malo sem bil presenečen ko sem ugotovil, da bo pilotirala ista ženska, ki me je pripeljala na letališče. Polet z malim avionom je trajal dobre pol ure in je bil zelo nemiren. Na ledeniku naju je pričakala Lisa. Ko sem ji omenil Štefa, ga je takoj poklicala, kajti na moje veliko veselje je bil v baznem taboru.
     Snidenje s Štefom je bilo zelo prisrčno. Videla se nisva že dobrih sedem let. V bazi je bil tudi že Marko Prezelj, s katerim se nikakor nisva uspela dobiti doma. Ob Štefovi pomoči sem si pripravil prostor in postavil šotor. Nato sem si pripravil kosilo, kajti bil sem že pošteno lačen. Med tem opravilom pa smo veselo klepetali. Spoznaval sem nove ljudi, ki so prihajali pozdravit Štefa.
     Ker že tri noči nisem v redu spal, sem se opravičil in se zavlekel v spalko. Kljub utrujenosti pa sem se ponoči velikokrat zbudil in se veliko premetaval.

Petek 01.06.2001
     Zaslišal sem Štefa in Rolanda kako si pripravljata zajtrk. Torej je čas za vstajanje. Pogledal sem iz šotora in Štef mi je že nesel veliko posodo vročega čaja. Povabil me je še na zajtrk. Pekla sta palačinke in jih obilno mazala z marmelado ali javorjevim sirupom. čudil sem se količini opreme, ki jo je imel s seboj. Vendar si je v baznem taboru treba omogočiti čim bolj udobno življenje.
     Po obilnem zajtrku me je Štef vprašal po mojih načrtih za ta dan. Ker sem bil nekako neodločen, me je povabil, naj se jima pridružim na poti pod Foraker, kjer si nameravata ogledati južno steno. Njun namen je bil splezati novo smer. Z veseljem sem privolil. Nataknili smo si smuči in se pognali po strmini. Vriskal sem od veselja. Zadeve so se iztekle, kot bi si samo lahko želel. Prvi vtis o smučeh HAGAN TOUR EXPERT, ki mi jih je podarila tovarna, je bil zelo pozitiven. Na žalost domača tovarna smuči ELAN ni imela posluha za mojo prošnjo.
     Med hojo po ledeniku mi je pogled zašel na vrh, pod katerim je krasno pobočje za smučanje. Štef mi je povedal, da vrh še nima imena in takoj sem ga poimenoval 'Kozjak'. Odločil sem se, da se povzpnem nanj in odsmučam z njega. Med vzponom mi je napredovanje preprečila ogromna ledeniška razpoka, ki ni bila dobro vidna iz podnožja hriba. Da bi jo obšel, bi se moral precej spustiti in jo daleč obiti. V upanju, da bom našel prehod, sem še nekaj časa hodil ob razpoki. In res sem kmalu našel polico, ki se je spuščala v razpoko in po dobrih 50 metrih spet vodila iz nje. Z vso previdnostjo sem srečno prečil skozi razpoko in pot proti vrhu mi je bila odprta. Kmalu sem prisopihal pod vrh. Do vrha mi je ostalo še kakšnih 20 višinskih metrov. Snel sem smuči in se trudil s plezanjem po sipkem snegu, vendar sem kmalu ugotovil, da ne bom uspel splezati na vrh. Zato sem si ponovno nataknil smuči in veselo odsmučal proti ledeniku, kjer sta me že čakala Štef in Rolo.
     Med smučanjem sem kljub previdnosti uspel pasti v ledeniško razpoko, ki se je odprla pod menoj ravno ko sem delal zavoj. Ko sem začutil, da mi zmanjkuje tal pod nogami, sem se vrgel proč od razpoke. Na srečo je bila razpoka majhna in ni bilo hujših posledic. Z doseženim sem bil kar zadovoljen, saj sem za vzpon iz 2030m na 2650m potreboval samo 80 minut. Štef in Rolo sta ugotovila, da s prvenstveno smerjo ne bo nič. Prenevaren serak je zapiral pot do stene. Odločila sta se, da gresta naslednji dan plezat drugo smer, jaz pa na pot proti naslednjemu taboru.

Sobota 02.06.2001
     Ker mi je Štef v taboru na 4300m pripravil nekaj hrane in posodo z gorivom, sem lahko nekaj hrane in nepotrebnih stvari pustil v bazi. Kljub temu je bila 'prasica', ki sem jo naložil na sani obupno težka. Vendar sem se pogumno in poln elana podal na pot. Na začetku sem imel velike težave z vlečenjem sani. Nikakor niso hotele iti tako, kot sem želel jaz. Povrhu tega sem kmalu ugotovil, da sem izgubil posodo s sokom. Po krajšem premisleku sem se odločil, da jo grem iskat. Na srečo sem jo našel po 10 minutah hoje. Po dobri uri vleke se mi je strgala vrvica, s katero sem imel pripeto palico od sani na nahrbtnik. Palice za vleko sani mi pri vleki v navkreber niso bile koristne, zato sem sani navezal na pomožno vrvico in to na nahrbtnik. Štef mi je rekel, da bom do tabora Motor Cycle Inn, ki je na višini 3355m, potreboval kakih 6 ur. Po 6 urah mi je višinomer kazal 2850m, kar pomeni, da sem bil komaj na polovici poti. Vendar je daljši in položnejši del poti bil že za menoj. Odločil sem se za daljši počitek in med njim premišljeval ali si naj tabor postavim kar tukaj. Po dobri uri počitka sem se odločil, da nadaljujem pot. Pred menoj je bil krajši del poti, vendar bistveno bolj strm. Začenjal sem čutiti višino in sani so bile na tej strmini obupno težke. Po 11 urah garanja sem se privlekel v tabor na smrt utrujen. Na srečo sem našel primeren prostor za šotor in ga takoj postavil. Cel dan sem se potil kot konj, kajti bilo je sončno in brez vetra. Skuhal sem si veliko posodo juhe in jo s težavo pojedel. Preveč sem bil utrujen, da bi si pripravil še kaj za pod zob, zato sem se spravil v spalko. Na poti do tega tabora sem srečal in se pogovarjal s precej plezalci. Med drugimi sem spoznal tudi sestri Katy in Rachel.

Nedelja 03.06.2001
     Šele ko je posijalo sonce sem se spravil iz spalke. Na višini 3355m je bilo temu primerno tudi hladno. Vendar sonce je kmalu ogrelo ozračje in počutje se je hitro popravilo. Odločil sem se, da bom ta dan odnesel del opreme v tabor na 4300m. Nekoga sem povprašal koliko časa bom potreboval za to pot in odgovoril mi je, da organizirane odprave potrebujejo 8-10 ur. Mislil sem si svoje in se z dobro naloženim nahrbtnikom odpravil. Po uri in pol se si privoščil krajši počitek in ugotovil, da sem že naredil 600 višinskih metrov. Ta del poti je bil zelo strm in spomnil sem se Štefovih besed, da tu gor redko kdo vleče sani. Torej mi je ostalo še 300m. Mnogo jih pusti tudi smuči v taboru na 3355m. Nadaljeval sem po položnejši poti, ki pa se je neznansko vlekla. Po 2 urah, ko me je že malo dajala utrujenost, sem končno zagledal zgornji bazni tabor (rangerjev) na višini 4300m. Torej sem za pot do tega tabora potreboval samo 3 in pol ure.
     Takoj sem se odpravil do rangerjev in si sposodil lopato, da bi odkopal shrambo, ki mi jo je pripravil Štef. Ker takoj nisem našel shrambe, me je pričelo skrbeti, kajti v tem primeru bom imel občutno premalo goriva in hrane. Kmalu sem ugotovil, da sem slabo gledal zastavice, ki so na palicah, s katerimi označujejo mesto shrambe. Odkopal sem sneg, našel posodo z gorivom in vrečko s hrano v katero sem dodal stvari, ki sem jih prinesel.
     Malo sem si še ogledoval okolico. Tabor je bil velik in skoraj ni bilo bojazni, da ne bi našel že izkopane luknje za postavitev šotora. V taboru sta bili postavljeni tudi dve latrini, kar je zelo olajšalo opravljanje potrebe, obenem pa zagotovilo, da je sneg v okolici ostal čist. Glede vzdrževanja čistoče so rangerji zelo strogi. Vse smeti je potrebno shranjevati v posebno vrečo in jih odnesti iz hriba. V baznem taboru ti potem stehtajo smeti in na ta način poskusijo ugotoviti ali si kaj odvrgel na gori. Za opravljanje potrebe je treba koristiti latrine, kjer so na voljo ali pa potrebo opraviti v vrečko in nato to blato odvreči v za to namenjeno razpoko ali kakšno drugo globoko razpoko.
     S praznim nahrbtnikom sem se odpeljal proti spodnjemu taboru. Šlo je kot blisk in za pot sem porabil samo slabe pol ure. Vsekakor se splača imeti smuči. Tik pred taborom sem spregledal razpoko in seveda padel vanjo. K sreči je bila edina posledica te neprevidnosti zlomljena smučarska palica. Skrbelo pa me je, kako bom smučal brez ene palice. Po taboru sem se odpravil iskat pomoč in Gabrijel, Štefov kolega, mi je dal lepilni trak in posodil kombinirke, da sem lahko popravil palico. Za kosilo sem si pripravil testenine Stroganof beef. Preko njih sem vsul še konzervo rib na olju. To je bila velika napaka. Ribe bi moral pojesti ločeno. Na silo sem pojedel, čeprav se mi je močno upiralo, kajti vedel sem, da potrebujem energijo.
     Skoraj vsak mimoidoči me je pozdravil in povprašal kako sem in od kod prihajam. Mnogi med njimi pa so sami ugotovili, da sem iz Slovenije, ker sem na glavi imel kapo od Zlate lisice na kateri piše Slovenija. Nekateri so bili presenečeni, da sem sam, izkušenejši pa so kar dobro poznali sloves slovenskih alpinistov. Odločil sem se, da v primeru lepega vremena naslednji dan prestavim šotor v višji tabor.

Ponedeljek 04.06.2001
     Zbudilo me je škrebljanje snega po šotorskem platnu. Vreme se je ponoči spremenilo in močno poslabšalo. Zapadlo je več kot 10 cm snega. Zaradi poslabšanja vremena je moja odločitev, da se prestavim v višji tabor, padla v vodo. Sicer mi dan počitka ne bi škodil. Kljub temu pa sem se odločil, da ta dan izkoristim za aklimatizacijsko turo in smuko po novozapadlem snegu. Imel sem namen povzpeti se do Vetrnega vogala (Windy corner), ki je na višini cca 4000m in odsmučati v tabor. Kljub slabemu vremenu se je kar nekaj navez odpravilo v višji tabor. Iz tabora sem se odpravil zadnji, ker se mi ni mudilo. Stopal sem po sledi avstrijca in mu počasi sledil. Večkrat me je že prijelo, da bi ga prehitel, vendar sem se premagal. Možak je imel zelo enakomeren korak in je napredoval brez počitka. Ni kaj izkušen turni smučar. Po uri in pol sem dohitel Katy in Rachel, ki sta imeli namen zakopati hrano nekje za Vetrnim vogalom. Opazil sem, da Katy čudno hodi in videl, da nese eno derezo v rokah. Ponudil sem se, da ji namestim derezo, vendar mi je odgovorila, da je dereza prevelika in jo je treba najprej nastaviti. Nekaj višje je bila skala, kamor sem se skril pred vetrom, ki je čedalje močneje pihal. Medtem ko sem čakal, da sta sestri prišli do mene, sem pripravil orodje za nastavljanje derez. Nastavil sem ji derezo in želel nadaljevati pot. Vendar me je v tem času tako zazeblo v noge, da sem se odločil za takojšen spust do šotora.Sedaj mi je postalo jasno zakaj vsi nosijo termo gamaše. Tudi onidve sta se odločili zakopati prineseno kar na tem mestu, kar se je pozneje izkazalo kot velika napaka, kajti tukaj je bilo premalo snega. če namreč hrana ni zakopana vsaj meter globoko, jo kaj hitro odkrijejo ptice in jo odkopljejo. Pojejo kolikor pač morejo, ostalo pa razmečejo okoli. Ko sem si želel natakniti rokavice iz GoreTexa, sem z grozo ugotovil, da mi je eno odnesel veter. S seboj sem imel še tanke rokavice iz termoflisa, vendar te niso bile zadostna zaščita v tem vetru. Pošteno me je zeblo že v noge in sedaj še v roke. Sestri sta poiskali rezervni par rokavic, vendar so bile premajhne za moje roke. V upanju, da bom našel rokavico sem se hitro spustil proti taboru. Po dobrih 200m sem na svoje veselje zagledal rokavico, ki je ležala na neutrjenem pobočju. Nekaj časa sem okleval ali naj tvegam in grem ponjo ali naj raje ostanem brez. Previdno sem se približeval rokavici in bil pripravljen na takojšen odstop v primeru kakšne nevarnosti. K sreči je bil sneg dovolj trden. Z olajšanjem sem odsmučal proti taboru, vendar danes z veliko večjo mero previdnosti kot prejšnji dan. Kljub novozapadlemu snegu smuka ni bila tako prijetna kot sem pričakoval.
     Za kosilo sem si skuhal juho, ki mi je odlično teknila. Žal mi je bilo, da si je nisem vzel več s seboj. Počasi so se začele kazati napake, ki sem jih storil ob nabavi hrane. Imel sem zelo enolično in neprivlačno hrano. Za večerjo sem si pripravil lazanjo, ki je bila mnogo bolj okusna kot Stroganof testenine. Po večerji sem se odpravil na sprehod po taboru. Ustavil sem se, ko sem opazil, da nekdo želi napraviti posnetek. Napravil je posnetek in mi razložil, da je itak želel slikati mene. Opazil sem, da ima 18mm objektiv, kar je redkost med alpinisti. Med pogovorom mi je povedal, da je fotoreporter pri magazinu National Geografic in dela reportažo o odpravah na Denali. Za mene je že vedel, da sem solist in da sem iz Slovenije. Povedal sem mu zgodbo o smučeh, ki mi jih je dala za to odpravo tovarna HAGAN iz Avstrije. Ker jih je želel videti, sva se odpravila do mojega šotora, kjer je napravil še nekaj posnetkov. Pridružil se nama je še novinar, si zapisal nekaj pripomb in moj elektronski naslov. Pohvalil sem se še s svojim prvenstvenim smukom iz 5671m visokega Damavanda v Iranu. če mi bo uspel še spust iz Denalija se lahko zgodi, da me bosta omenila v prispevku o odpravah na Denali. To bi bilo nekaj za mene, naš klub in še tovarna Hagan bi bila več kot zadovoljna z reklamo.

Torek 05.06.2001
     Vstal sem šele ko je sonce posijalo na šotor in ga malo ogrelo. Deveta ura je že minila. Ostale odprave so se mrzlično pripravljale na odhod. Nekatere v bazni tabor, večina pa v višji tabor. Po zajtrku sem se z muko prepričal, da moram tudi jaz napredovati v višji tabor, zato sem podrl šotor in pripravil nahrbtnik. Višek opreme, sani in nekaj hrane sem zakopal. Iz tabora sem se odpravil zadnji. Med vzponom me je skrbelo, če bom našel dober prostor za šotor, kajti pred mano je mnogo navez. Vendar je bila moja bojazen odveč. Kmalu sem dohitel zadnje naveze. Kljub težkemu nahrbtniku sem zelo dobro napredoval in prehiteval navezo za navezo. Med vzponom je sestopilo vsaj sedem navez in moje upanje, da bom našel dober prostor je bilo vse večje. Prehitel sem tudi vse skupine, ki so odrinile pred menoj. Hitenje se je splačalo. Našel sem lep prostor, ograjen z visokim snežnim zidom. Hitro sem postavil šotor, ker se je vreme naglo slabšalo. Prva skupina je prišla v tabor, ko sem si jaz že kuhal večerjo. Medtem se je čisto pooblačilo in pričelo snežiti. Ob večernem sprehodu sem obiskal še Katy in Rachel, ki sta odšli iz spodnjega tabora mnogo prej kot jaz, vendar sta za pot potrebovali veliko več časa. Sicer pa nič čudnega, glede na težke nahrbtnike, ki sta ju nosile. S seboj sta vlačili hrano za 14 dni. In to ne tako špartansko kot jaz, ampak sta imeli kar precej različne in okusne hrane. Katy sem pomagal popraviti Thermarest, ki se ji je na žalost predrl. Ker sem imel nogavice mokre, me je začelo zebsti v noge in odpravil sem se v svoj šotor. Obul sem si druge nogavice, ki pa so bile tudi vlažne. Za to noč sem si pripravil obe spalki. V tanjšo sem zlezel in se z debelejšo pokril. V šotoru je bilo mrzlo in zelo dolgo se nisem mogel ogreti in tako tudi ne zaspati. Popoldan sem dobil od odprave, ki se je vračala v dolino tri pakete hrane. Ker nisem mogel zaspati, sem odprl en paket in pojedel zavitek ptičje hrane in nekaj slanih keksov. Proti polnoči sem končno zaspal.

Sreda 06.06.2001
     Vstal sem šele, ko je sonce že ogrelo šotor. Noč je bila zelo mrzla. Hotel sem obuti notranje čevlje pa ni šlo. Bili so čisto trdi. Prejšnji dan sem se verjetno precej znojil in notranji čevlji so bili vlažni, ponoči pa so dodobra zmrznili. Obut samo v školjke, sem hodil po kampu, dokler me ni pošteno zazeblo v noge. V nahrbtniku sem našel kos armafleksa in iz njega naredil vložke za čevlje. To je položaj malo izboljšalo. Notranji čevlji so se osušili šele ko sem jih dal na šotor in izpostavil sončnim žarkom. Pozno popoldan sem se odpravil s smučmi proti zahodnemu grebenu. Povzpel sem se že do 4800 m, ko se je vreme začelo slabšati. Začelo je snežiti in okoli mene so se podile megle, tako da je vidljivost padla na vsega nekaj metrov. Snel sem pse in poskušal odsmučati v tabor. Smučanje je bila ena sama muka. Skoraj nič nisem videl in sneg se je na zavojih globoko prediral. Malo niže sem ob trenutnem izboljšanju vidljivosti zagledal dva plezalca, ki sta sestopala peš. Menil sem, da bom veliko prej v taboru kot onadva, pa sem se uštel.
     Po večerji me je obiskal Mike Gajda, ki je bil tudi sam na odpravi. Precej časa sva se pogovarjala. Povabil me je, da se mu pridružim pri zajtrku, da bo bolj zabavno za oba. Noč je bila bistveno toplejša kot prejšnja, vendar kljub temu nisem mogel zaspati. Ob pol treh zjutraj me je klic narave nagnal iz šotora in kar verjeti nisem mogel, da je ob tem času lahko tako svetlo. Vzel sem v roke fotoaparat in slikal Foraker, ki se je kopal v neverjetni nočni svetlobi. Ker spanca ni bilo od nikoder, sem vzel tableto za spanje in končno zaspal.

četrtek 07.06.2001
     Vstal sem pozno in opazil, da se je vreme močno poslabšalo. Na šotoru je bilo kar nekaj svežega snega in še kar je naletaval. Pogledal sem k Miku, če je že vstal. Videl sem ga, da si daje opravka okoli kuhalnika, zato sem se odpravil k njemu na obljubljeni zajtrk. Imel je mnogo bolj pestro izbiro hrane kot jaz. Pri zajtrkih, ki sem jih imel jaz, sem pred vsem pogrešal nekaj mesa. Ker sem se bal, da mi bo vse zmrznilo si pač nisem kupil nič klobas, kar je bila napaka. Mike je imel posušeno govedino, ki je bila sicer trda, vendar se je vseeno dala prežvečiti.
     Vreme je bilo vse slabše in nič ni kazalo na izboljšanje. Ker je bil Mikov šotor zelo majhen, sva se preselila v mojega, kjer sva dolgo klepetala o različnih temah. Ko sva se naveličala sedenja sva se odpravila na sprehod po taboru. Pridružil se nama je foto reporter National Geographics-a. Ker ga je zanimalo kako imajo rangerji urejen šotor za prvo pomoč, smo se odpravili tudi tja. V sanitetnem šotoru je bila postelja za ponesrečenca in zdravnika. Obstajala je tudi možnost ogrevanja šotora. Na vprašanje, kje imajo šotor za dekompresijo potreben pri hudi višinski bolezni, smo dobili neverjeten odgovor, da ga je nekdo ukradel iz tabora na 5100m.
     Gledal sem zdravnico in se spraševal kako bo zmogla pot v višji tabor, ko pa je že v tem taboru ob sedenju komaj lovila sapo. Nekdo iz skupine je vprašal ali ima instrument, ki meri količino kisika v krvi. Seveda ga je imela in vsem po vrsti je izmerila količino kisika. Vrednosti so se gibale med 82% in 86%, le jaz sem ga imel 90%, kar je vzbudilo nekaj presenečenja in občudovanja med prisotnimi. Zdravnik je povedal, da kadar ne more zaspati pač vzame tableto proti višinski bolezni. Ker sem tudi jaz imel te tablete, sem ta večer vzel eno in res sem odlično spal vso noč.

Petek 08.06.2001
     Ponoči se je vreme popravilo in zjutraj je kazalo da bo lep sončen dan. Zajtrkovala sva spet skupaj z Mikeom, kakor tudi večerjala prejšnji dan. Vprašal sem ga kakšen ima načrt za ta dan. Ker ni imel nič posebnega v planu, sem ga povabil, da gre z menoj proti West Ribbu in mi pomaga napraviti smučarsko gaz do grebena. Obenem sva računala na lepo smuko v novozapadlem snegu. Vremenska napoved za ta in naslednja dva dni je bila ugodna. Po tem času pa so napovedovali izredno poslabšanje vremena. Zato sem se odločil, da naslednji dan poskusim doseči vrh, kajti moj čas planiran za goro se je počasi iztekal. Počasi sva se vzpenjala proti grebenu. Snega je bilo dosti in nevarnost snežnih plazov ni bila zanemarljiva. Malo pred grebenom sva smuči usmerila na zahodno pobočje in se vzpenjala proti grapi, ki vodi na vršni greben. Mike je v službi zadolžen za varnost na smučiščih, zato je tudi zdaj pogosto pregledoval stanje snežne odeje. Dvakrat sva naredila tudi prerez odeje in testirala trdnost snega. Po drugem prerezu sva bila v naklonini okoli 40° in nevarnost, da se sproži plaz je bila velika, zato sva se odločila za spust v tabor. Bila sva na višini okoli 4800m. Mike se je prvi previdno spustil po novozapadlem snegu. Bilo ga je čudovito opazovati s kakšno lahkoto je smučal v globokem snegu. Kmalu se je ustavil in počakal, da ga dohitim. Meni je globok sneg delal več preglavic kot njemu, kljub temu pa sem po začetnih previdnih zavojih zapeljal bolj pogumno, kajti kazalo je, da ne bova sprožila plazu. Po prihodu v tabor sva si skupaj pripravila kosilo. Na obisk k nama je prišla japonka, ki je delala amatersko reportažo o odpravi. Bila je z dvema fantoma, ki sta imela namen spustiti se z desko z vrha, kar jima je pozneje tudi uspelo. Nekaj časa smo klepetali in ona je vse skupaj posnela. Po kosilu se je Mike odpravil še pod West Buttress, jaz pa sem hranil moči za naslednji dan. Ko je sonce zašlo je začela temperatura naglo padati. Ob pol enajstih zvečer je bilo že -25° C. Ker sem imel namen vstati okoli treh zjutraj sem se odpravil spat, medtem ko je Mike še talil sneg in jedel.

Sobota 09.06.2001
     Zbudil sem se okoli treh zjutraj. Že v šotoru je bilo čutiti, da je zunaj peklenski mraz zato sem se odločil, da bom raje startal pozneje. Tudi okoli petih zjutraj me ni prav nič vleklo iz spalke. Šele ob sedmih sem se odločil vstati in se odpraviti. Računal sem, da bo tudi sonce že pokukalo izza grebena in ogrelo ozračje, ko bom pripravil vse za na vrh . V dobrih dveh urah, kolikor sem potreboval za pripravo zajtrka in tekočine za na pot, me je pošteno zazeblo v noge. Nadel sem si termo gamaše, vendar na mojo žalost in jezo nisem mogel zapeti smučarskih vezi. Upal sem, da se mi bodo noge ob pospešeni hoji navkreber kmalu ogrele.
     Na pot sem odrinil okoli 9. ure. Kljub hitremu tempu mi ni uspelo ogreti nog, čeprav sem se drugje že potil. Po slabih dveh urah hitre hoje na smučeh sem dosegel greben 600m nad taborom. Pred mano je bila grapa po kateri se nisem mogel povzpeti s smučmi zato sem jih vzel v roke in počasi napredoval. Grapa je bila zelo strma in kratka zato sem mislil, da jo bom zmogel v 10 minutah. Izkazalo se je, da napredovanje v tako globokem snegu zahteva več naporov in časa. Še vedno me je zeblo v noge in nisem vedel ali so mi že pomrznile ali ne. Bil sem tik pod grebenom na katerega je že sijalo sonce. Po pol ure mukotrpnega gazenja sem se dokopal do vrha grebena in si poiskal zavetje pod skalo na soncu. Sezul sem čevlje in si začel masirati premražene noge. S seboj sem imel Fenalgon in si z njim namazal noge, ter upal, da ne bo kakih posledic. Po uri masaže in gretja na soncu sem se ponovno obul in nadaljeval pot. Sedaj je bila strmina taka, da ni bilo več možno napredovanje s smučmi, zato sem jih privezal na nahrbtnik. Nadel sem si termo gamaše in dereze. Nadaljevanje poti je bila ena sama muka. Upal sem, da bo sneg pomrznjen in spihan, vendar je bilo ravno nasprotno. Gazil sem do riti in zelo počasi napredoval. Prišel sem do skalnega praga preko katerega bi se moral povzpeti v snežno grapo in po njej dalje proti vrhu. Naredil sem samo 200 višinskih metrov in za to porabil dve uri.
     Pred mano je bila dolga grapa v kateri je bil nepredelan sneg. Dolgo sem kolebal, ali naj nadaljujem ali ne. Bil sem na višini 5050m. S tako hitrostjo napredovanja bi vrh dosegel nekje proti jutru, ko bi bil mraz nevzdržen in bi tvegal hude ozebline vsaj na okončinah. Odločil sem se, da obrnem in odsmučam nazaj v tabor. Bil sem hudo razočaran nad seboj, vendar je prevladala zdrava pamet. Na polici malo nižje sem se še enkrat ustavil in naredil precej panoramskih posnetkov, ob tem pa še vedno premišljeval, ali naj vseeno tvegam ali ne. Na srečo je bil razum močnejši od želje po uspehu. Za smuko do tabora sem porabil dobre pol ure. Napravil sem še nekaj posnetkov opravljene smuke in odbrzel v tabor, kjer me je pričakal Mike. Zjutraj je spremljal moje napredovanje in nemalo ga je skrbelo, ko sem izginil za greben in se dolgo nisem prikazal.
     Moral sem mu podrobno razložiti potek svojega napredovanja in zakaj sem opustil vzpon na vrh. Vprašal me je kakšni so zdaj moji nameni. Ker je bilo napovedano močno poslabšanje vremena v naslednjih dneh, sem se odločil za povratek v bazni tabor, kjer se bom srečal s Štefom. Ker pa je bilo do sončnega zahoda še precej časa, sva si pripravila kosilo in se potem s smučmi povzpela pod West Buttres in odsmučala do tabora. Tako sem ta dan opravil dva smuka, enega iz višine 5050m in drugega iz višine 4800m. Po večerji sem v šotoru razmišljal kako bom spravil svoje stvari do nižjega tabora, kjer sem imel sani. Opreme je bilo toliko, da je nisem mogel naenkrat naložiti v nahrbtnik. Nenadoma mi je šinila v glavo sijajna ideja. Del opreme bom stlačil v polivinilasto vrečo, ki jo bom zagotovo dobil pri rangerjih, ostalo pa v nahrbtnik. Vrečo bom med smuko enostavno vlekel za seboj. Tako se mi ne bo treba ponovno povzpeti v 'ranger' tabor.

Nedelja 10.06.2001
     Ker je prejšnji dan padla odločitev, da se vrnem v bazni tabor, je psihični pritisk popustil in to noč sem dobro spal. Ker sem se odločil, da pot do baznega tabora opravim v enem dnevu, se zjutraj nisem mogel preveč obirati. Po zajtrku sem začel pospravljati opremo in šotor. Dopoldne je do mene prišel tudi David, ki se je prvi povzpel na Denali pozimi. Sedaj je bil na gori s svojim 11 letnim sinom, ki ga bo popeljal na vrh. Bil je nekakšna legenda, kajti vsi so ga poznali in pozdravljali. Bil je opremljen tako kot pred mnogimi leti. Zgleda da ni dal dosti na dosežke novih tehnologij. Njegov cepin je bil še izpred 50 let. Med pogovorom se nam je pridružil tudi Mike in napravil sem dva reklamna posnetka za tovarno HAGAN.
     Dodobra sem naložil nahrbtnik, ostalo opremo stlačil v vrečo in se tolažil, da bom že nekako prismučal do tabora kjer imam sani. Poslovil sem se od Mikea in pogumno krenil na pot. Kmalu sem ugotovil, da bo smuka zelo neprijetna in težavna. Vreča, ki sem jo vlekel za seboj, je imela čisto svojo logiko potovanja. Nikakor ni hotela ostajati za menoj in me ne ovirati, temveč ravno nasprotno, prehitevala me je in se mi motala pred in med smučmi. Zato sem poskusil z drugo taktiko. Vrečo sem vzel v naročje in si s tem naložil še dodatno breme. Kljub težjemu manevriranju pa sem bolje napredoval. V slabi uri sem že bil v taboru, kjer sem pustil sani in ni mi bilo potrebno še enkrat nazaj na 4300m. Od tu dalje bo zagotovo šlo mnogo lažje, saj bom opremo naložil na sani in jih vlekel za seboj. Pa tudi strmina bo od tu dalje manjša. V gornjem taboru sem tudi izvedel, da je na poti na goro tudi Štefova žena Anne in da jo bom verjetno nekje srečal. Bila naj bi v družbi s kolegico. Ko sem prispel v MotorCycle Hill tabor sem takoj opazil dve dekleti, ki sta ustrezali opisu. Nagovoril sem ju in res je bila Anne s kolegico. Povedal sem ji, da sem ji v gornjem taboru pustil nekaj hrane in precej goriva, česar so se zelo razveselile, kajti s seboj so imele zelo pičle zaloge hrane in goriva. Računale so, da bodo nekaj hrane dobile od kake odprave, ki se bo vračala v dolino. Ker je bil pred menoj še daljši del poti, se nisem smel preveč obirati. Naložil sem sani, se poslovil od deklet, jima zaželel uspešen vzpon in se odpravil dalje proti bazi. Na začetku sem imel nekaj težav z upravljanjem sani, vendar sem jih kmalu začel obvladovati. Bilo je lažje tudi zato, ker sem bil že nižje in sem mnogo lažje dihal. Ker je sonce že razgrelo sneg je ponekod bilo treba sani vleči, kajti pot je bila zelo razrita. Zgodaj zjutraj, ko je sneg še pomrznjen, bi bilo lažje. Po dobrih štirih urah smučanja in vlečenja sani sem prispel v bazni tabor. Takoj sem šel pogledat ali sta že prispela Štef in Rolo. Na mojo žalost sem ugotovil, da ju še ni. Postavil sem si šotor, si pripravil pijačo in nato večerjo, ter se odpravil spat.

Ponedeljek 11.06.2001
     Spal sem mnogo bolje kot na višini. Poznalo se je, da sem 2000m nižje. Ko sem pogledal iz svojega proti šotoroma Štefa in Roloja sem opazil, da je nekaj drugače. Verjetno sta se ponoči vrnila iz ture. Ker sta zagotovo bila zelo utrujena, ju nisem budil. Po zajtrku sem pospravil svoj šotor in stvari, jih odnesel do pristajalne steze in se pripravil na polet v dolino. Odločil sem se, da bom letel v dolino pozno zvečer, ker sem želel govoriti še s Štefom. Okoli poldneva sta priletela dva velika vojaška helikopterja. Pripeljala sta novo ekipo rangerjev. Rangerji se na gori menjujejo nekako na tri tedne. Medtem ko so helikopterji čakali, da se stara ekipa rangerjev spakira, se je v bazo prikradla megla, posledica napovedanega poslabšanja vremena. Menil sem, da to ne bo ovira za moderne ameriške vojaške helikopterje. Izkazalo se je, da je bila megla pregosta in tako so po dobri uri rohnenja končno le ustavili motorje in pokrili helikopterje. V bazo se je vrnilo tudi letalo, ki je pred tem poskušalo poleteti v dolino. Pilot je povedal, da je nižje megla še gostejša in da bo treba pač počakati na izboljšanje. Kljub neznosnemu hrupu se Štef in Rolo nista zbudila. Zbudila sta se šele po tretji uri popoldan, še vedno vidno utrujena. Pomagal sem jima postaviti kuhinjski šotor in pripravili smo si kosilo. Povprašal sem Štefa kaj meni o vremenu in ali bo možen polet v dolino. Rekel je, da se bo mogoče proti večeru malo zjasnilo, ni pa sigurno. Vprašal me je kam se mi mudi in ko sem mu povedal, da bi šel v dolino na kakšen zrezek in pivo je brez besed odšel in se čez nekaj minut vrnil s kartonom piva. Ker vreme ni kazalo na izboljšanje, sem ponovno postavil šotor. Odločil sem se, da vsaj še en dan ostanem na ledeniku v družbi prijateljev. Pozno popoldan smo opazili povečano aktivnost vojske. Videti je bilo, da bodo odleteli. In res smo kmalu lahko videli Foraker, kar je pomenilo, da bo možen vzlet. Ker so imeli vse pripravljeno, je bilo potrebno samo toliko časa, da so ogreli motorje za vzlet. Takoj za njimi je odletelo tudi letalo. če bi se le malo obirali bi zamudili to okno in bi morali ostati na ledeniku vso noč, kajti v dvajsetih minutah je megla zopet skrila vse okoliške hribe. Za rangerje to ne bi bil problem, saj so imeli vso potrebno opremo. Pilot letala in vojaki pa niso bili pripravljeni za prisilno prenočevanje na ledeniku. V primeru, da polet ne bi bil možen, bi jih verjetno gostili mi po svojih šotorih, kdor bi pač imel prostor in nekaj viška opreme.

Torek 12.06.2001
     Ko sem se zjutraj zbudil, mi nekako ni bilo jasno zakaj je tako temno v šotoru. Kajti tudi sredi noči se ne stemni popolnoma. Ko sem pogledal iz šotora pa mi je bilo jasno zakaj gre. Šotor je pokrivala debela plast novozapadlega snega. Pogledal sem proti Štefovemu šotoru, da bi videl ali je že vstal in ob tem opazil, da se bo kuhinjski šotor vsak čas sesedel pod težo snega. Sneg je še vedno naletaval in nič ni kazalo, da bo kmalu prenehal. Napravil sem se in najprej očistil kuhinjski šotor in ga na novo pritrdil. Ker je bilo že pozno dopoldan sem menil, da Štef več ne spi, ampak samo počiva, zato sem pričel še s čiščenjem njegovega šotora. Presenečen sem zaslišal Štefa kako napol v snu sprašuje kaj se dogaja. Opravičil sem se mu in se takoj oddaljil od šotora. Posledice prestanih naporov so bile še vedno vidne. Splezala sta smer v Forakerju za katero naveze normalno potrebujejo 5 do 10 dni. Onadva pa sta za vzpon porabila 25 ur in za sestop po grebenu imenovanem 'SULTANA' nadaljnih 20 ur.
     Vstala sta okoli 10 ure in za zajtrk je Štef pripravil palačinke namazane z javorovim sirupom. Po desetih dneh sem spet jedel pošten zajtrk, kajti ko sem bil sam, sem za zajtrk jedel nekakšne otrobe, ki mi niso niti malo teknili. Sneg je prenehal naletavati okoli tretje ure popoldan in Lisa je takoj organizirala teptanje pristajalne steze. Prav zanimivo je bilo gledati, kako več kot 30 ljudi s turnimi smučmi ali krpljami tepta pristajalno stezo. Nekateri so si že vroče želeli zapustiti bazni tabor. Med njimi so verjetno bili predvsem tisti s pomrznjenimi udi. Steza je bila kmalu steptana in vrnili smo se v kuhinjo pripravljati naslednji obrok. Medtem pa smo imeli precej obiskov. Rangerji in vodniki odprav so prihajali čestitat Štefu in Roloju za uspešen vzpon.
     Jaz sem nagovarjal Štefa naj čim prej zapusti bazni tabor, da bi lahko skupaj odpotovala k njemu domov. Morala sta še pobrati opremo, ki sta jo pustila pod Forakerjem in v MotorCycle Inn taboru. Za to bi potrebovala najmanj tri dni. Da bi jima prihranil en dan in vzpon v MotorCycle Inn tabor sem se ponudil, da grem naslednji dan po opremo jaz, kar sta z veseljem sprejela. Posebno vesel je bil Rolo, ki je imel noge tako ožuljene, da jaz kaj takega še nisem videl. Pozneje mi je Štef povedal, da ko sta se z opremo vračala izpod Forakerja, je zadnji del poti Rolo prehodil v samih nogavicah, ker so ga ožuljene noge preveč bolele.

Sreda 13.06.2001
     Ob sedmih zjutraj sem že bil na poti proti MotorCycle Inn taboru. Sneg je ponoči pomrznil in napredovanje s skoraj praznim nahrbtnikom je bilo pravi užitek. Ker je prejšnji dan zapadel nov sneg, sem se že veselil smuke po celcu. Ker je bil sneg pomrznjen, se nisem rabil držati shojene poti, ampak sem jo mahnil kar po bližnjici. Kmalu sem prehitel skupino, ki je vstala ob treh zjutraj, da je lahko krenila na pot ob šestih. Do tabora sem v prekrasnem dopoldnevu potreboval samo štiri ure in pol. Opremo, ki sta jo tam pustila prijatelja sem takoj našel in si jo oprtal na nahrbtnik. Po krajšem počitku sem odsmučal proti bazi. Moje upanje na prekrasno smuko se ni izpolnilo, ker se je sneg že ojužil. Kljub temu pa sem do baze potreboval samo uro in pol. Po kosilu sem počasi podrl šotor in začel zlagati opremo. Letalo, ki me je poneslo v dolino, je prispelo šele pozno popoldan. Tokrat sem bil mnogo bolj zgovoren kot ob poletu na ledenik. Seveda je po mene priletela spet ista pilotka, ki me je pripeljala na ledenik. Po pristanku na letališču sem se srečal še s slovenskimi dekleti, ki so bile namenjene na goro. Povedal sem jim kako je na hribu in jih potolažil, da ni tako hudo kot razlagajo rangerji. V pisarni letalskega podjetja sem pustil opremo in se odpravil v vas, na dolgo pričakovano večerjo s pijačo. Po večerji sem se odpravil še v lokal West Ribb, kar mi je priporočal Štef. Kmalu sem bil povabljen k sosednji mizi. Vedeli so že, da sem Štefov prijatelj, ki na Aljaski dosti pomeni. Lokal ni bil nič posebnega. Eno steno lokala je pokrivala umetna plezalna stena z redkimi mastnimi oprimki. Z zanimanjem sem opazoval popisan strop. Vodnik, za glavo večji od mene, ki je sedel poleg, mi je ponosno pokazal kako daleč na stropu se je podpisal. Po nekaj popitih vrčkih piva sem se odločil, da je prišel čas, ko moram tudi jaz potrditi svojo prisotnost s podpisom na strop. Zaradi mastnih oprimkov sem s težavo splezal pod strop. Vodnik, ime mu je bilo Thai, mi je dal pisalo in stegnil sem se daleč nazaj in se podpisal. Kar verjeti ni mogel, da je moj podpis prav tako daleč od stene kot njegov.

četrtek 14.06.2001
     Prebudilo me je rohnenje letalskega motorja. Spal sem v pisarni podjetja, s katerim sem letel na ledenik. Prejšnji dan sem omenil, da ne vem kam naj grem spat in uslužbenka (verjetno lastnica) mi je ponudila kavč v pisarni. Zasmejala se je ob pogledu na moj začuden obraz in mi povedala, da je v tem času težko dobiti posteljo v vasi in mnogo alpinistov po prihodu z ledenika prespi kar v pisarni. Ker je bilo še zgodaj, sem še malo poležaval. Nato sem vstal in se odpravil v vas do postaje rangerjev, kjer sem moral prijaviti zaključek odprave.
     Po opravljenih formalnostih sem šel iskati Randyja, ki mi je bil obljubil prevoz v Anchorage. Našel sem ga, kako s puško v roki opreza za nečim. Povedal mi je, da mu je celo noč kri pila veverica s svojim glasom. Ker je bil še v pižami, sva se dogovorila, da se dobiva čez čas v restavraciji na zajtrku. Ker ga ob določeni uri ni bilo, sem ponovno šel pogledat kaj je z njim. Pred hišo več ni bilo njegovega avtomobila in tudi njega nisem našel. Menil sem, da mi je pač dal lažno obljubo in se je že odpeljal. Šel sem iskati drug prevoz in izkazalo se je, da tudi to ne bo preveč enostavno. Nekaj pozneje sem ga na svoje presenečenje zagledal na glavni ulici. Na vprašanje ali dogovor še velja, mi je začudeno pritrdil in se opravičil, ker je imel še opravek. Obiskala sva še znance s katerimi smo preživeli večer. Vsi so bili še bolj majavi, najbolj pa lastnik gorniške šole.
     Proti Anchorage sva se odpeljala šele opoldan in prispela po treh urah mirne vožnje. Začelo se je iskanje prenočišča za dve noči. Najprej sem pogledal v youth hostel, vendar mi ni bilo všeč, da ga zaprejo ob enih ponoči. Nato me je Randy odpeljal še v B&B, kjer sem prenočil prvič. Tam je bilo zasedeno in Randy mi je velikodušno ponudil svojo pisarno, kar sem z veseljem sprejel. Pobral sem vso opremo in odpeljala sva se v njegovo pisarno, kjer sem se končno lahko umil in preoblekel. Nato sem se odpravil v mesto kupit nekaj spominkov. Ob pohajkovanju sem videl reklamo za obisk Princ Wiliam Sounda s hitrim katamaranom. Obljubljali so ogled mnogih ledenikov, ki se rušijo v morje in živalskega sveta. Po večerji sem se še odpravil v lokal poslušat blues.

Petek 15.06.2001
     Zjutraj sem kolebal, ali naj grem na ogled ledenikov ali naj raje pohajkujem po mestu. Odločil sem se za prvo možnost, kajti mesta me ne zanimajo preveč. Po vsem svetu so približno enaka. V pisarno je prišel tudi Randy in mi velikodušno ponudil prevoz do pristanišča, ki je od Anchorage oddaljeno kakih 50km. Med vožnjo sva na travniku ugledala žensko predstavnico losa, ki sem jo seveda moral poslikati. Do odhoda katamarana sem imel ravno toliko časa, da sem lahko kupil karto in odbrzeli smo po mirnem morju. V ceni prevoza je bilo vključeno tudi kosilo, ki so nam ga kmalu postregli. Po dobri uri zelo hitre vožnje smo prispeli do prvega ledenika. Zanimivo je, da so vsi ledeniki poimenovani. Ker je bilo v vodi ogromno ledenih plošč in velikih kock je katamaran vozil zelo počasi in previdno. Kljub vsemu se je velikokrat zaslišal zamolkel udarec ledene plošče ob trup ladje. če bi v tako ploščo ali goro ledu udarili s polno hitrostjo, bi najbrž končali isto kot Titanic. Na vožnji smo obiskali več kot dvajset ledenikov. Dva od teh sta bila zelo aktivna in lahko smo opazovali rušenje ledu v morje. Po poti smo srečali še nekaj tjulnov, ki so plavali okoli ladje ali se sončili na ledenih ploščah. Na poti nazaj proti pristanišču, pa smo dobili obvestilo, da se v zalivu nahaja tudi kit in s polno hitrostjo smo odbrzeli proti njemu. Na mojo veliko žalost to ni bil beli kit glavač kakor sem upal in še ustavili smo se predaleč od njega. Po skoraj petih urah mirne vožnje smo se vrnili v pristanišče. Do odhoda vlaka sem imel še dobro uro časa. Odločil sem se, da poskusim srečo s štopom. Skoraj sem že obupal, ko mi je le ustavil avto. Na mojo veliko žalost pa je vožnja trajala samo kakih deset minut. Naše poti so se ločile in jaz sem moral štopati na kraju, ki mi ni dajal veliko upanja. Mimo je peljalo še nekaj avtov. Šoferji me še pogledali niso. Bilo je prepozno, da bi se vrnil na vlak. V obupu sem začel v križišču nagovarjati voznike in to se mi je obrestovalo. Imel sem srečo, da je družina, ki me je pobrala, bila namenjena v Anchorage. Odložili so me v predmestju in ponovno sem moral štopati. Tu pa je bil tako gost promet, da sem spet imel malo upanja na uspeh. Kljub vsemu me je pobral mehikanec v razmajanem pickupu in me dostavil v center mesta. Odpešačil sem do Randyjeve pisarne in pripravil opremo za jutrišnji polet v Seattle.

Sobota 16.06.2001
     Randy je prišel v pisarno tako, kot je obljubil. Naložila sva opremo na njegov pickup in se odpeljala najprej na zajtrk in potem na letališče. Formalnosti so bile hitro opravljene in preostalo mi je še samo, da se poslovim od novega prijatelja. Povabil sem ga, da me obišče v Sloveniji. Poleteli smo po voznem redu in veselil sem se skorajšnjega srečanja s Štefom. Z Rolotom jima je uspelo pobrati stvari in zapustiti ledenik v četrtek zvečer. Tudi s letalsko karto je imel srečo in tako je poletel iz Anchorage v petek ponoči.
     V Seattle smo prileteli po voznem redu in Štef me je že čakal. Pobrala sva mojo opremo in jo spravila v avto. Nato pa sva šla čakat Katarino, katere letalo je pravkar pristalo. Po opravljenih formalnostih smo se skupaj odpeljali novim doživetjem naproti!


Domov Na vrh

Nadaljevanje odprave po Ameriki


Stevec obiskov