Severne Kaskade


Sreda, 06.03.2002


     V sredo smo se Štef, Scot in jaz povzpeli na Silverstar Mountain 2800m in smučali z njega po neverjetnem pršiču. Kaj takega sem doživel samo še v Švici. Presmučali smo 1700 višinskih metrov naklonine do 45°.

Na povratku domov smo se se ustavili na heliodromu in se pozanimali za možnost poleta s letečim klopotcem. Štef je predvideval, da bo klopotec letel naslednji dan po ljudi, ki so bili na turi daleč od Mazame. Na naše presenečenje in seveda srečo je bil klopotec ravno pripravljen na pot in nas je ponesel zraven. Polet je trajal dobrih 10 minut. Odložil nas je ob jurtu (mongolski šotor) in odpeljal ostalo posadko.


četrtek, 07.03.2002
     Prespali smo izredno mrzlo noč in dan pričeli s turno smuko proti domu.
Med povratkom smo se med ostalim še povzpeli na Slate Peak visok nekaj nad 2300m. Od tu pa dobrih 25 Km navzdol do Štefove hiše. Za pot smo potrebovali dobrih 7 ur.
Dolga in zelo utrudljiva tura še posebej ker smo tudi prejšnji dan opravili težko turo.
Zvečer se nam je pridružila Mateja Skarlovnik, ki trenutno dela v Seattlu.


Petek, 08.03.2002
     S snežnimi sanmi sva se Mateja in jaz odpeljala do približno 20km oddaljenega prelaza Washington. Tam sva nadaljevala pot, jaz s smučmi in Mateja s krpljami. Povzpela sva se pod Liberty Bowl sedlo na višino kakih 2100m. Smuka do parkiranih motornih sani je bil en sam užitek. Smučanje v celcu kot ga pri nas ne najdeš zlahka.


Sobota, 09.03.2002
     Mateja, Štef in jaz smo se odpravili v pogorje Silverstar Mountain z namenom, da s Štefom preplezava ledeni slap, ki smo ga opazili pred tremi dnevi. Slap še ni bil preplezan, kar je pomenilo, da se mi ponuja odlična priložnost za prvenstveno smer v Ameriki. Za dostop smo porabili dobro uro hoda, jaz na smučeh onadva pa s krpljami. Na varnem mestu sva pustila odvečno opremo in presolirala prvega pol raztežaja. Drugi in tretji raztežaj pa sta imela naklonino med 85° in 90°. Plezanje je bilo dokaj težavno zaradi trdega in tankega ledu. Tu je Štef pokazal, da je mojster plezanja v takih razmerah. Slapu, ki sem ga poimenoval 'ZLATOROG', je Štef dal oceno V. Za sestop sva morala uporabiti spust po vrvi.


Nedelja, 10.03.2002
     Mateja, Anne (Štefova žena) in jaz smo se z motornimi sanmi odpravili pod Goat Peak. Vožnja z motornimi sanmi je užitek, posebno po novozapadlem snegu. Vzpon je najprej potekal po gozdu in nato po odprtem grebenu. Ko smo bili na grebenu je začelo snežiti in pošteno pihati. Mraz je postajal vedno hujši, vidljivost pa vedno slabša. Kljub temu smo našli vrh. Ker je bilo dosti novozapadlega snega sva z Anne iskala bolj strme dele pobočja, kjer je bila smuka lažja. Mateja se je s krpljami prebijala za nama kot je vedela in znala.


Stevec obiskov