Turnosmucarska odprava v Kanadi


cetrtek, 28.02.2002
     Z Mike-om Gajda sem se odpravil v Meager creek. Pridruzila sta nam se se dva smucarja. En od njih je s smucmi prepotoval pot od Vancuverja do Yucona kar je nekako 2000 km. Torej poskusili smo se povzpeti na Pylon Peak vendar smo prepozno startali in zato nismo prisli do vrha. Spust v dolino je bil pravi obup bolj smucanje za prezivetje kot kaj druga. Smucali smo skozi gozd po izredno globokem snegu. Med spustom nas je ujela noc kar je zadevo se otezilo. Uspel sem zlomiti palico iz titana ;-((. Po obupni smucariji smo si privoscili se kopel po 22. uri v naravnem termalnem bazenu. V Whistler smo prisli okoli enih zjutraj.

Petek, 01.03.2002
     Z Mikom sva se odpravila na Blackcomb. Za vzpon sva uporavilo tehniko (gondole in vlecnice) in nato nadaljevala pot v divjino. Po daljsi precnici sva prisla na vrh grebena in se nato spustila po strmem pobocju 45° na ledenik. Nato sva se ponovno povzpela na enega izmed vrhov in se po strmi grapi 45° spustila na ledenik Blackcomb. Razmere za smucanje niso bile idealne. Tukaj jim snega resnicno ne primanjkuje. Na Blackcombu ga je okoli 3 metre, ki pa na zalost ni bil puhast. Dokaj utrudljivo smucanje. Se vedno imam tezave s casovnim zamikom.

Sobota,02.03.2002
     Dan D. Mike se je dogovoril za helikopterski prevoz na Mt. Currie. Nisem prav vedel kaj me caka. Mislil sem, da bomo naredili en normalen turni smuk. Vendar ko je Mike zacel govoriti o pasovih in vrveh sem se zacel sprasevati kam se podajamo. Razlozil mi je da bomo poskusili presmucati eno izmed grap iz te gore, ki je visoka priblizno 2300m. Smuk se konca na visini 300m. Torej 2000 vertikalnih metrov smucanja in to KAKEGA smucanja. Helikopter nas je odvrgel na grebenu. Za dostop do grape smo porabili kakih 30 minut. Ze pogled na grapo iz helikopterja mi je delal pritisk v crevesju. Ko pa sem pogledal v grapo pa me je posteno stisnilo pri srcu. Hudica saj nisem Davo Karnicar. Za povrh vsega je vstop v grapo zapirala ogromna opast, ki je bila nepreplezljiva. Torej zato je Mike govoril o pasovih in striku. Torej bo treba po vrvi v grapo. K sreci sem v tem pogledu nadvse dominiral nad ostalimi, ki niso imeli alpinisticnih izkusenj predvsem Valerija in Creg ne. Med tem ko sem delal sidrisce sem se malo umiril in si dopovedal, da bo ze nekako slo. Spustil sem jih po vrvi v grapo in nato sem se se sam spustil po vrvi na plato, ki ga je naredil Mike. Na vrhu je grapa imela naklonino okoli 50° in je bila slabih 10 m siroka. Na sreco ni bilo ledeno. Prvi se je spustil Creg, ki je mimogrede izreden smucar, za njim Mike. Valerija je bila nervozna tako kot jaz, vendar je ona mnogo boljsa smucarka od mene. Po nekaj globokih vdihih se je le odlocila in naredila nekaj previdnih zavojev, ki so jo prepricali, da bo ji smucarija sla. Jaz nisem bil tako preprican v sebe vendar povratka nazaj ni bilo. Torej globoko zajami sapo in smucaj Dusan sem si rekel. Pogled v 700m dolgo grapo je bil kar grozljiv in padec bi se lahko kaj tragicno koncal. Moje smucanje se zdalec ni zgledalo tako kot od ostalih treh, vendar sem kljub temu presmucal svojo najtezjo grapo. Pod grapo se je svet odprl in strmina je malo popustila. Sneg v grapi je bil zelo spremenljive kakovosti, tako, da ni bilo mozno predvideti kaj bo pri naslednjem zavoju. Smucarija pod grapo je bila malo lazja vendar se vedno smo bili previdni. Dve tretjini celotne smeri je bilo lepo smucljivih, nato smo prisli v grapo po kateri je zdrsel plaz. GROZLJIVO!!! Morali smo sneti smuci in pesaciti kakih 300m in nato spet smucanje po redko poraslem pobocju z malo naklonino. Do avta smo prispeli v temi, vendar zelo zadovoljni, ker nam je uspelo.

Nedelja, 03.03.2002
     Z gondolami na Whistler in nato v divjino. Dolga precnica naju je pripeljala do hriba Flute. Spust po severnem pobocju kakih 400 visinskih metrov in nato spet navzgor na vrh Oboa in spet spust. Ponoven vzpon pod Flute in nato spust do urejenih smucisc in nato v dolino. S tem se je del odprave v Kanadi koncal.


Ponedeljek, 04.03.2002
Iz Whistlerja v Seattle.

Nadaljevanje odprave v Severnih Kaskadah

Stevec obiskov